Kati a patikából

ahol a gyógyítás állati természetes ...

Minden amit tudni szerettél volna a kullancs elleni védelemről...
de sosem merted megkérdezni...

Soha nem látott kullancs-invázó – íme egy kis segítség ahhoz, hogyan védekezz. Nap mint nap jönnek a kétségbeesett telefonok... „kullancsot találtam a kutyában!” „.. ma már a 4.-et szedem ki belőle”,

dog_tick.jpg

Néhány dolgot tisztába kellene tenni ezzel a témával kapcsolatban.

A nagy hidegek ellenére rengeteg a kullancs idén, MINDENKÉPP óvni kell kedvencedet a fertőzéstől. Azt is fontos tudni, hogy „kullancs elleni oltás” nem létezik! Amennyiben fennáll a gyanú, hogy az kutya fertőződhetett (később leírom, hogy mikor gyanakodj) akkor célszerű beadni egy oltást, mellyel leküzdhető a babesia fertőzés.

NEM MINDEN KULLANCS FERTŐZÖTT!

Tehát ne kapj azonnal infarktust, ne rohanj fejvesztve az állatorvoshoz, azonnali vérvételért. Nem minden kullancs hordozza a babesia kórokózóját, azonban légy nagyon óvatos. Ha kullancsot találtál az állatban figyeld meg, hogy fellép-e változás az állapotában:

  • Étvágytalanság,
  • Levertség,
  • Láz

Ezek az első tünetek, melyek a fertőzöttséget követően 1-3 napon belül már észlelhetőek. Ez esetben AZONNAL vidd állatorvoshoz a kutyát. Ilyenkor még jó esetben – szakszerű ellátás mellett – menthető a kutyus.

 Ha találsz benne kullancsot azonnal szedd ki!

Érdemes otthon tartani kullancskiszedő kanálkát, bármelyik humán patikában vagy állatorvosnál kapható. Kézzel is ki lehet ügyes mozdulattal rántani, ha azonban nem vagy benne járatos először kérd meg állatorvosodat, hogy mutassa meg a technikát!

 Legjobb védekezés a MEGELŐZÉS!

Tehát alkalmazz antiparazita, un. repellens készítményeket, mellyel elkerülheted, hogy a kullancsok kárt okozzanak kedvencedben. Mik is ezek?

  • „csepegtető pipetták” azaz: spot-on készítmények. Egyadagos pipettában kiszerelt hatóanyagok, melyet az állat hátán a BŐRÉRE (nem a szőrre) kell csepegtetni. Bőrön keresztül felszívódik és hatásuk általtában 1 hónapig tart. Érdemes kisérletezni, hogy melyik válik be igazán kedvencednek. Tapasztalatom az, hogy néha ez egyedenként változó. Érdemes komplex készítményt választani, tehát amiben többféle hatóanyag van. A kisezrelés súlytól függő, mindig az állat súlyának megfelelő méretet válassz! Amit ne tegyél! Több állatra ne alkalmazz egy pipettát – mert könnyen túladagolható igy és kedvenced egészsége láthatja kárát a spórolásnak.
  • Tabletták – egy vagy három hónapos ható idejű készítmények, jó hatásfokúak, azonban a mellékhatások elkerülése érdekében javaslom a májvédő folyamatos adagolását. Amit ne tegyél: NE alkalmazz egy tablettát több kutyára – felezni, negyedelni. MINDIG egy kutya adott súlyának megfelelő tablettát válassz!
  • Spray-k – alkalmanként kell ezeket használni, szoba kutyák esetén talán beválhat, de kertben, gyakran sétáltatott állatoknál nem biztos, hogy elegendő.
  • Nyakörvek: 3-8 hónapos ható idejűek, talán a szervezetre a legkevésbé károsak. A minőségi termékek hatékonyak is.

A felsorolásban szándékosan nem neveztem meg márkákat. A legfontosabb kritérium, BÁRMIT is választasz:
NE a szupermarketek, állatfeleszerelés boltok olcsó termékeit válasszátok! CSAKIS állatorvostól, vagy állatpatikában árult készítményt vegyetek az állatorvos vagy a patikus személyes javaslatára. Sok – hatékonyabb – készítmény vényköteles is.

MÉRT? Mert olyan mennyiségben van ezekben a készítményekben jelen a hatóanyag, hogy az már engedélyhez kötött. Amelyik termék egyéb helyeken elérhető, abban minden bizonnyal nincs olyan összetevő jelen, vagy nem olyan mértékben, hogy az hatna is. Igy ebben az esetben beigazolódik az a tény, hogy AZ OLCSÓ A DRÁGA!

Természetes megoldások

Léteznek még természetes megoldások, de ehhez fokozott odafigyelés szükséges. Ezeket kizárólag olyan gazdiknak javaslom akik erre tudnak külön időt és energiát fordítani.

Repellens hatású bio kutya-samponok (pl: neem olaj, feketekömény, diólevél)

  • Természetes növényi kivonatokat tartalmazó permetek, spot on-ok (pl: geránium, levendula, citromfű, cédrus)
  • Természetes növényi illóolajokkal átitatott nyakörvek, (mint fent)
  • Fokhagymapor belsőleg
  • Homeopátiás készítmények (pl: Ledum, Borelia, Staphisagria, Mezerum)

gereanium.jpg

A tapasztalatom az, hogy ezek külön-külön alkalmazva nem sokat érnek, azonban egy jól összeállított természetes védelmi rendszerrel jó eredményeket lehet elérni. Ehhez is szükséges konzultálni hozzáértővel, de ha kell én is szívesen segítek kiválasztani a megfelelő „combo”-t

 A természetes védelem jó kiegészítő lehet pl. a nyakörv alkalmazása mellett. 

képen: geránium, azaz: muskátli. :)

 

Cica - lesz ám kampeca! 

SOHA!!! ismétlem: SOHA! ne add a cicának a kutya számára készült készítményeket, csak és kizárólag olyat, ami a cicának készült! Ezzel ugyanis - sajnos több ilyennel találkoztunk - meg lehet ölni a macskádat. A cicáknak TILOS illóolajakat kenni a szőrükre. Egy csomó illóolaj halálos méreg a számukra. 

Az illóolajakból csak a patikai minőségű, - szükségképpen drága(!) -készítmény jó. A százforintos boltokban kapható illóolajak levegő illatosítására valók, kőolajszármazékok mesterséges aromákkal szagosítva, vagyis semmilyen hatást nem fognak elérni kedvenceinken, kicsit még ártuk is velük. Ezért a természetes megoldás - bár egyes fórumokon előszeretettel hirdetik - nem olcsóbb. 

SZÁMOLJ! - ha van egy készítmény,ami 8 hónapos védelmet jelent, és van egy olyan, ami egy havit, akkor logikus, hogy az egy hónapra jutó költséget kell kalkulálni, ez számít. Az a tapasztalat, hogy a hosszú hatóidejű szerekkel járunk a legjobban. 

 

Kati a Patikából

tanusits_blogkoveto_magatartast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://allattermeszetgyogyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4313836800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati a patikából

A Goldenvet holisztikus állatorvosi központ blogja, azoknak a kutyás - cicás - lovas - rágcsálós gazdiknak, akik a természetes gyógymódokat választják ...

Friss topikok

süti beállítások módosítása