Kati a patikából

ahol a gyógyítás állati természetes ...

6 Tutti Tipp hogy kedvenced a Zen nyugalmával tűrje a durrogtatásokat

Közeledik a Szilveszter, mit tehetsz, hogy kábító hatású, tudatmódosító szerek nélkül kedvenced nyugalomban pihenje át a tüzijáték örömünnepét? 

Ha idén már nem is tudod leszoktatni kedvencedet a petárdázástól való félelemről, de elkezdheted a munkát!

Mindössze 5 lépés, hogy béke legyen.

Ha kölyökkutyád van, akkor szigorúan pórázon vidd ki sétálni és játsszatok, örüljetek egymásnak egy petárdákkal teli helyen. A legtöbb kölyök természetesen megriad
a hangoktól, de ha azt tapasztalja, hogy a hangok ellenére játszanak vele és jutalomfalatkákkal bírják játékra, egyszerűen elfogadja majd a durva zajokat!

Te magad ne félj a petárdától! Ha te félsz, akkor a kutyádra is át fog ragadni a félelmed. Először nézz szembe a saját félelmeddel, küzdd le ezt. E nélkül nehezen fog menni!

Maradj közömbös! Először iszonyú nehéz, de meg lehet tanulni. Az első petárda durrogásra egyszerűen ügyet se vess! Hívd be a kutyádat a házba – ha nem odabent tartod – és egyszerűen járj-kelj, olvass, légy nagyon nyugodt. A kutya ebből érteni fogja, hogy nincs mitől félnie.

fireworks.png

TILOS: odamenni a kutyához és embermód „nyugtatgatni”, ölbe venni, vagy más módon azt erősíteni benne, hogy a félelme jogos!

Kezdj el falatozni. (Ez lehet csak pár szem ropi is) Ha végeztél, akkor hívd oda a kutyádat is. Amikor a legerősebb a petárdák durrogása, akkor adj játékosan falatokat a kutyádnak, miközben labdázol, vagy más módon játszol vele! A játék lehet önfeledt, vidám, ha a kutyád erre képes. Ha nem, akkor ezt egyszerűen hagyd ki. Térj ide vissza akkor, ha a kutya már képes lesz rá!

Ha a kutya félelmében kárt okoz, vagy ásni, bújni kezd, akkor vedd pórázra, majd ültesd a lábadhoz és maradj közömbös. Ne told le a kutyát, amikor ennyire fél. A pórázzal a kezedben olvass, nézd a tévét, kötögess – bármit tehetsz, ami nyugodt tevékenység és amivel nem veszel részt a kutya dilijében. Ha a kutya újra rákezdi a károkozást, nyugodt hangon hívd be, ültesd, vagy fektesd le, nyugtázd, ha megtette (lehet falattal), majd légy újra közömbös a hangokkal szemben. A viselkedésed át fog ragadni a kutyára.

Ha a kutya elkezd rád ugrálni, vagy más módon „terrorizálni” téged, egyszerűen menj ki abból a helyiségből, ahol a kutya tartózkodik. Maradj nyugodt. Ha a kutya eltávolodott tőled, menj vissza. Tedd ezt annyiszor, ahányszor a kutya így viselkedik. Reagálj azonnal. Fordíts hátat, menj el a látóteréből, vagy vedd pórázra és egy kis időre kösd ki fix pontra. Ha abbahagyja – akár néhány másodpercre is - az őrjöngést, azt jutalmazd, nyugtázd és azonnal engedd el!

Ez a gyakorlás nagyon sok figyelmet és nyugalmat kíván és temérdek következetességet feltételez a gazda részéről. A fenti módszer nem hoz azonnali eredményt, az is lehet, hogy akár heteken át gyakorolni kell majd a kutyával. Azoknál a gazdiknál, akik szoros köteléket ápolnak kedvencükkel, általában könnyebben megy a folyamat, mint azoknál, akik a kertben tartott, érzelmileg nem szocializált kutyát akarják ezen a módon megnevelni.

A kutya bántalmazása minden körülmények között tilos!

A leírt módszer mellett természetesen érdemes azokat a megelőző eszközöket bevetni, amik meggátolják, hogy a kutya kárt tegyen magában, másokban, vagy végleg elkóboroljon ijedtében. Ezért a félős kutyákat ilyenkor fokozottan óvatosan, szigorúan pórázon kell sétáltatni, mikrocsippel, bilétával kell ellátni őket és ha a petárdától riadt kutyát találunk, azt a lehetőségekhez mérten be kell fogni és azonnal hirdetni kell a környéken!

KUTYALUFI - FÉLELEM ELLENES TERÁPIA

A kutyalufi most nem ez a szobor az alábbi képen, sőt nem is az amit a bohócok hajtogatnak a születésnapokon a gyerekeknek. A kutyalufi most egy terápiás eszköz, hogy az Ön kutyája kevésbé féljen a durranásoktól.

lufidog.png 

A kutyalufi most azt jelenti, hogy a kutyának van egy saját lufija. A legjobb, ha 3-5 lufival készül azonnal.
Ön felfújja, odaadja a kutyának játszani, és figyel, mondjuk egy készenlétbe helyezett jutalomfalattal.

Ön tudja, hogy a lufi kidurran a végén! Ezért Ön nem fog megijedni, amikor bekövetkezik a durranás!

Amikor a kutya kidurrantja a lufit, ön nagyon örül, jutalmazhat a készenlétben álló falatkával, boldog, és új lufit ad a kutyának.
Ha az is kidurran, akkor ismétli a folyamatot.
Ez a játék segít abban, hogy a kutya ne féljen semmilyen pukkanó, durranó zajtól. Mi már a kölyköket szoktuk ezzel a játékkal edzeni.

Arra figyeljen, hogy a lufirongyot mindenképp azonnal dobja ki, nehogy a kutya megkóstolja! A kutyák egy idő után rájönnek, hogy a pukkanás a játék része és egyáltalán nem félnek majd tőle.

  1. – bónusz tipp: 25508581_10156157284634617_455388531_o.png
    Ezeket a módszereket rendkívül jól ki lehet egészíteni a GoldenPet No Para cseppjével, mely természetes
    megoldást nyújt a hangos zajok okazta stresszre, félelemre.

No Para Csepp

 

 

tanusits_blogkoveto_magatartast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://allattermeszetgyogyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6413509865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati a patikából

A Goldenvet holisztikus állatorvosi központ blogja, azoknak a kutyás - cicás - lovas - rágcsálós gazdiknak, akik a természetes gyógymódokat választják ...

Friss topikok

süti beállítások módosítása