Kati a patikából

ahol a gyógyítás állati természetes ...

Csillogó csokipapírba csent veszély
xilit vs csokoládé

A nyírfacukor, vagy másnéven xilit népszerű édesítőszer, b az egészséges életmódra törekvők, vagy fogyni vágyók körében Az emberre veszélytelen, ám a kutyák számára halálos méreg is lehet!

A nyírfacukor a kutyáknál sokkal nagyobb inzulin felszbadulást vált ki mint a glükóz. Mivel az inzulin a vércukorszint csökkentéséért felel, így a xilit tartalmú étel elfogyasztása után kedvenceinknél hirtelen vércukorszint csökkenés következik be, majd rövid időn belül májkárosodás lép fel. A felszívódás után rövid időn belül mérgezés tünetei tapasztalhatók, melyek a következők:

  • hányás
  • hasmenés
  • levertség
  • kóválygó járás
  • izomremegés
  • kóma
  • görcsök

 1-3 nappal a xilit felvétele után jelentkezhetnek a májkárosodás tünetei, melyek közül a legfeltűnőbb a sárgaság, a véralvadási zavarok, bélrendszeri vérzések, vérhányás és fekete széklet. A legjobb, ha megelőzöd a bajt azzal, hogy megbizonyosdsz arról, hogy a kutyád ne férjen hozzá olyan ételekhez, melyek nyírfacukrot is tartalmazhatnak. Különböző cukorkák, rágók és fogkrémek is tartalmazhatnak xilitet.
A xilites édesség fogyasztása után rövid idővel már jelentkezhetnek az első tünetek. Adjunk ilyenkor ugyanis a rendes cukor bevitellel megpróbálhatjuk emelni az inzulin által csökkentett vércukorszintet. Fontos azonban azonnal állatorvoshoz fordulni, aki meg tudja hánytatni, majd szakszerűen ellátja kedvencedet.

29893812_10215675821558557_147132127_o.jpg

Tehát a gyakorlatban mire figyelj, mikor kiengeded a gyerekeket a tojások megkeresésére?

  • Lehetőleg NE xilit-es temrékeket vásárolj!
  • Ha mégis, akkor NE engedd ki a kutyát, macskát, mikor már elrejtetted a csokikat a kertben, lakásban, várd meg mig a gyerek összesezdi mindet
  • NE engedd meg a gyermeknek, hogy kedvencedet megkínálja vele
  • SOHA ne hagyd ezeket a csokikat elárhető helyen kedvenced számára

 Most pedig pár szó essen a csokoládéról. A csokoládéban nem a cukor a káros, hanem theabromin tartalma miatt kell kerülni

 Kutyáknál mérgezést okozhat

29852874_10215675821518556_17109241_n.jpg

A theobromin-mérgezés tünetei 6-12 óra alatt jelennek meg. A tünetek közé tartozik a láz, a hasmenés, a görcsök, a hányás, a szapora légzés és pulzus, remegés, görcsök. Rögtön erre a mérgezésre gyanakodhatunk, ha csokipapírt találunk szétszórva a kutyánk közelében.
Amennyiben a kutyánk csokit evett, a hidrogén-peroxid-oldat itatása hányást vált ki. De mielőtt bármit tennénk, vigyük állatorvoshoz az állatorvossal. A theobromin még veszélyesebb a macskákra, de azért nem kell különösebben aggódni.

Alapvetően azonban háziállatainknak SEMMI szüksége semmilyen édességre, csokira. Léteznek un. Kutyakekszek, kutyacsokik, melyeket szintén érdemes alaposan áttanulmányozni az összetételt, mielőtt könnyelműen vásárolunk Ilyenkro fokozottan érvényes az alap-tézis: NEm a külcsíny számit hanem a belbecs!

 Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk Mindenkinek!

 
Ha szeretnéd, hogy kedvenced különleges – természetes és hagyományos - orvosi ellátásban részesüljön, vagy és szeretettel és alapos odafigyeléssel teljes körű állapotfelmérést végezzünk, keress meg bennünket:

GoldenVet Állatorvosi Rendelő

“ahol kedvenced természetesen gyógyul”

Érd, Bajcsy Zsilinszky u. 77.

Tel: 06-30-700-5030

http://goldenvet.hu

De fölteheted kérdésedet e-mailben: info@goldenvet.hu

tanusits_blogkoveto_magatartast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://allattermeszetgyogyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7113797976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati a patikából

A Goldenvet holisztikus állatorvosi központ blogja, azoknak a kutyás - cicás - lovas - rágcsálós gazdiknak, akik a természetes gyógymódokat választják ...

Friss topikok

süti beállítások módosítása