Kati a patikából

ahol a gyógyítás állati természetes ...

Mire figyeljünk Karácsonykor ha négylábú van a családban?

Hogyan kerüljük el, hogy a Karácsony katasztrófába fulladjon… legalábbis kedvenceink által.

karacsony_pets.jpg

1.Óvatosan a macskákkal és a karácsonyfával. A kettő kombinációja könnyen balesethez vezethet, mivel a macsekok élvezettel másznak annak tetejére is akár, onnan próbálják lengésbe hozni a csillogó díszeket…

  1. Ha szaloncukrot is teszünk a fára, lehetőleg csak a magasabb szintekre, vagy üres csomagolóval csapjuk be kutyánkat, ugyanis a torkosabbak rájárhatnak az édességre, és mint tudjuk a csokoládé mérgező a kutyáknak
  2. Ha kedvencünk túl játékos figyeljünk az égősor elhelyezésére is. Lekaphatja, belegabalyodhat, magával rántva a teljes karácsonyi hangulatot... de akkor nem csak az lesz oda..
  3. Az alsó ágakra szintén helyezzünk nem törékeny díszeket, illetve olyanokat, melyeket megrántva nem dől el az egész fa
  4. Ha magyallal illetve fagyöngyel díszítettük a házat, tartsuk távol a kis zsiványoktól, ugyanis mindkettő - bár nagyon szép - erősen mérgező.
  5. Xilit veszély– az Ünnepek alatt könnyen elölhagyunk számunkra egészséges, kutyáink számára azonban halálós mérget jelentő édességeket. Ha xilit-et evett a kutya azonnal adjunk neki cukrot. Ezzel semlegesítjük a xilit által termelt inzulin hatását, amíg el nem jutunk az állatorvoshoz.
  6. Fokozott a csoki veszély is - A csokoládé szintén veszélyes a kutyáknak, macskáknak egyaránt. Miért?

chocholata_dog.jpgA csokoládé egy teobromin nevű alkaloidot tartalmaz, ami igen toxikus a kutyák (macskák és sok más állat) szempontjából. A teobromin a koffeinhez nagyon hasonló vegyület.

A teobromin – akárcsak a koffein – gátolja az agyban, hogy az éberséget szabályozó adenozin nevű vegyület eljusson a receptoraihoz. Kis mennyiségben a teobromin növeli a pulzust és fokozza az agy oxigén- és tápanyagellátását. A kutyák azonban elég lassan bontják le a vegyületet, ezért a hatása tovább tart, mint emberben, ami nem szerencsés az állat központi idegrendszere számára. Kutyáknál mérgezést okozhat!!

A teobromin-mérgezés tünetei 6-12 óra alatt jelennek meg. A tünetek közé tartozik a láz, a hasmenés, a görcsök, a hányás, a szapora légzés és pulzus. Rögtön erre a mérgezésre gyanakodhatunk, ha csokipapírt találunk szétszórva a kutyánk közelében.

  1. Ne használjunk gyertyát vagy csillagszórót – legalábbis ne kedvenceink közelében. A szikra könnyen belekap az állat szőrébe… nem folytatom..
  2. Az égősorokkal is legyünk fokozottan óvatosak, ne tudja kölyök kutyánk lerángatni a fáról.

   1o.  Főtt csontot NE adj a maradék pulykából, vagy bármiből. A kálcium a hő hatására átalakul és valóban KŐKEMÉNY lessz, melyet NEM tud megemészteni a kutya, elzáródást okozhat vagy át is bökheti a beleket. Ellenben a nyers szárnyas csont rugalmas, a kálcium és a kollagén is 1oo%-ban tud hasznosulni ilyen formában.

tanusits_blogkoveto_magatartast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://allattermeszetgyogyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4013520251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati a patikából

A Goldenvet holisztikus állatorvosi központ blogja, azoknak a kutyás - cicás - lovas - rágcsálós gazdiknak, akik a természetes gyógymódokat választják ...

Friss topikok

süti beállítások módosítása