Kati a patikából

ahol a gyógyítás állati természetes ...

Biztonságos Karácsont!
Néhány jótanács az ünnepi időszakra, hogy az kedvenceink számára is értékes legyen

Eljött az év legszebb és legjobban várt időszaka, a Karácsony. Ilyenkor mindenkit szeretnénk meglepni valamivel, aki közel áll a szívünkhöz. Természetes tehát, hogy négy, vagy kétlábú. bundás vagy tollas családtagjaink sem maradhatnak ki ebből.

Ilyenkor általában sokkal többet vagyunk otthon és napi bevett rutinunk is megváltozik. Azonban állataink napi rutinjának apró megváltoztatása is nagy hatással lehet Rájuk. A bevett etetési időkön, a sétákon ne változtassunk, ha nem muszáj. Hosszabb séták lehetnek, amiatt nem fognak reklamálni. De ne csökkentsük le sem az alkalmakat, sem a kint eltöltött időt.

dogs-christmas.jpg

Házikedvenceink számára a Karácsony is ugyanolyan nap, mint a többi. Családtagként tekintünk rájuk, és ez így van jól, de nem emberek, más jellegű igényeik vannak. Nem vágynak rá, hogy jelmezbe öltöztessük őket, mely a legtöbbjük számára igen kényelmetlen, veszélyes és ijesztő is lehet. Ahogy mi sem szeretjük, ha ránk kényszerítenek számunkra kellemetlen, megalázó és felesleges dolgokat, így ők sem vágynak erre. Szeressük őket nagyon, de mindig próbáljuk az igényeiket a sajátjaink elé helyezni ebben a szeretetben. Nem tudnak tiltakozni, legalábbis szavakkal nem. A legtöbb esetben annyira szeretnek minket és annyira meg szeretnének nekünk felelni, hogy mindent hagynak nekünk, még ha ez egészen biztosan nem jó nekik, sajnos akkor is.

Az ünnepnap nem különbözik számukra a hétköznapoktól, mint ahogy ételből is ugyanannyit fogyasztanak, mint bármely másik napon. Lehet nekik kedveskedni, de mindig csak nekik való falatokkal és a szokásos, napi ételmennyiség keretein belül. Rengeteg állatot etetnek túl ilyenkor, puszta jószándékból, rengeteg szenvedést okozva ezzel.

Sokszor az Ünnep hevében azt is elfelejtjük, hogy mi az amit még kivételes napokon sem szabad adni kedvencünknek.  Csokoládét, szaloncukrot, vagy bármilyen, embereknek készült édességet soha ne adjunk az állatnak! A xilit fokozottan veszélyes állataink számára! Ha mégis felmerül a gyanú, hogy valamilyen módon ehetett xilites ételt az állat, haladéktalanul vigyük állatorvoshoz!

Szinte látom magam előtt, ahogy ül a Család az ünnepi asztal körül és  körbeveszik őket az éhezőket megszégyenítő tekintettel nézni tudó házi kedvenceik. Legyünk kemények és ne engedjük, hogy a szívünk elhatalmasodjon az eszünk felett. Ami számunkra ízletes, az az állatainknak nem biztos hogy jó és egészséges (sokszor nekünk sem, igaz?) A fűszeres ételek komolyan megterhelik szervezetüket, sőt, némely összetevő súlyos kockázatokat jelenthet számukra. Szorulás, puffadás, hasmenés, gyomorgörcsök gyakoriak ebben az időszakban

A karácsonyi pulyka és egyéb baromfi csontját semmilyen esetben ne adjuk kutyánknak, hiszen az a hőkezelés okán megszilárdul és szilánkosra törve nagyon sokszor okozott már bélelzáródást. Ha mindenáron csontot szeretnénk adni, válasszunk nyers és csontot. Mivel a kollagén a nyers csontban nagy mennyiségben van jelen, így az rugalmas marad, elrágva a felülete nem okoz gondot, és a kutya erős gyomorsava könnyedén megemészti. Idősebb, vagy régóta tápos kutyánál ne most kezdjünk kísérletezni. A nyers etetésre való átállás fokozottabb figyelmet igényel, amit az ünnepek miatt nehezen tudunk megadni. Addig ajánlatos állatpatikákban és állatkereskedésekben vásárolni kifejezetten kutyáknak készült rágókákat, fogtisztítókat. Ezekkel jó időre le tudjuk foglalni kedvenceinket.

Ha meg szeretnénk őket ajándékozni, mindig nekik való, biztonságos, és egészséges termékeket válasszunk. A gyermekjátékok nem alkalmasak az állatok számára, hiszen nem olyan ellenállóak, könnyen el tudják rágni és esetleg megenni a kisebb részeket. Mindig kifejezetten állatok részére készített játékot válasszunk és ügyeljünk a játék méretére is. Kis méretű, könnyen lenyelhető játékot soha ne adjunk nagyobb testű állatnak, mert könnyen fulladást okozhat. Ügyeljünk a sípolós játékokra is, mert sajnos gyakran a sípot szedik ki belőle állataink először és ezt könnyen le is tudják nyelni.

Az ajándékozás során próbáljuk átgondolni, hogy mi az, amire valóban szüksége van az állatunknak és hasznára válik az. Lehet ez játék, vitamin, táplálékkiegészítő.

Azonban a legnagyobb ajándék számukra az, ha minél több időt tölthetnek velünk, függetlenül attól, hogy ünnepnap, vagy hétköznap van. Egy közös nagy séta, játék, szeretgetés a legjobb, amit adhatunk kedvencünknek.

A GoldenVet Állatorvosi Rendelő és Patika idén is meg szeretné könnyíteni azoknak a Gazdiknak a dolgát, akik kedveskedni kívánnak kedvenceiknek egy valamilyen értelmes és hasznos meglepetéssel.

Ide kattintva többet megtudhatsz adventi akcióinkról:

GOLDENVET ÜNNEPI AJÁNLATA

Minden kedves Gazdinak és Kedvencének békés, boldog, simogatásban gazdag Karácsonyt kívánunk!

tanusits_blogkoveto_magatartast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://allattermeszetgyogyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4114410208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati a patikából

A Goldenvet holisztikus állatorvosi központ blogja, azoknak a kutyás - cicás - lovas - rágcsálós gazdiknak, akik a természetes gyógymódokat választják ...

Friss topikok

süti beállítások módosítása