Kati a patikából

ahol a gyógyítás állati természetes ...

A macska tízparancsolata
Ha beszélni tudna, ezt kérné tőled a macskád

Sokak számára a legegyszerűbb választásnak tűnik egy kiscica beszerzése, ha a gyerek már nagyon nyafog egy állatért…. Nos, a helyzet az, hogy Sait Exupéry “elcsépelt” idézetét sosem lehet elégszer elmondani: “felelős vagy azért amit megszelídítettél…” Felelős vagy az állatodért amit magadhoz veszel. Ha egy hörcsög, egér, hal, akkor is. Ha egy macska az pedig nem éppen a kezdő kategória.

A minap bejött a Patikába hozzám egy házaspár, azzal, hogy a cicának nagyon csipás a szeme, és összeragadt.. valami olcsó szemcsepp kellene. Föltettem a “macskanátha” című lemezemet és elmondtam, hogy bizony ez valószínű nem egy egyszerű csipás szem, hanem e mögött egy komoly fertőző betegség állhat, ami a kiscica életébe is kerülhet ha nincs megfelelően kikezelve. Elsorolom, hogy mi lenne a kezelés. Kérdi, az mennyibe kerül. Rossz kezdés… mert ha már ez aggasztja, akkor mi lennek később, ha komolyabb baja lenne… Mondom… “Húúú, kell ez nekünk? “ fordul aggódva a férje felé (5 ezer forintot mondtam a vizsgálatra plusz a gyószerek – pár ezer forint…) “Kamillával nem elég törölgetni” NEM!!! Mondom már kicsit ingerültebben… és be is kellene oltani, ha kijárós lesz… ennyi meg annyi.. Elkerekedik a szeme: “Nincs nekünk ennyi pénzünk egy macskára” (pfffff) “Akkor nem kell állatot tartani – mondom neki, most már teljes felháborodással és hozzá teszem, ivartalanítani is kellene 5-6 hónaposan, ha nem akarnak egy alomnyi kiscica elhelyezéséről gondoskodni.. Na ez betette a kaput, a pár döbbenten távozott, erősen tanakodtak, talán tényleg most esett le nekik, hogy milyen anyagi teherrel és felelőséggel jár egy kiscica tartása. És akkor még csak az anyagiakról van szó.

Mélységes felháborodást érzek ilyenkor és legszívesebben azonnal elvenném tőle azt az ártatlan kis jószágot. Miért nincs az állattartás valamiféle jogosítványhoz, alkalmassági vizsgához kötve?

Összeszedtem azt a tíz leggyakrabban előforduló hibát, amibe a kezdő, vagy figyelmetlenebb gazdik nagyon könnyen belefutnak.

cat-chat-hero.jpg

 Macska tízparancsolata

 

  1. Ne csinálj belőlem kukamacskát!
    Ne főtt étellel vagy maradékokkal etess. Ne bébitápszeren nevelj! Ha ezt kapom, akkor könnyen nagyon beteg lehetek. Mert ha jutok kellő mennyiségű taurinhoz (a nyers hússal tápláltnál ez nem gond, a macska(!!!)tápokban pedig hozzáadott taurin van) igen hamar megbetegszem visszamaradok a fejlődésben. A főtt húsban már nincs taurin. Ennek egyenes következménye, a gyenge csontozat és izületek, az ilyen cica ügyetlen, gyakran deformitások is lehetnek.
  1. Etess úgy mint egy ragadozót!
    Bármily furcsa a macskák rendjhez tartozva én is húsevő ragadozó állat vagyok. Sőt obligát húsevő. Ami azt jelenti, hogy a friss prédát fogyasztom legszívesebben, az állott, vagy hűtőből kivett eledelre nem vagyok kíváncsi. Ennek az az oka, hogy a szervezetem nem tudja a taurint előállítani aminek segítségével a fehérjét emésztem. Tejet NE adj inni! Vizet iszom.
  2. Ha kiengedsz, akkor oltass be!
    Számos fertőző és halálós betegség leselkedik a macskákra. A kóbórló állatok körében nagyon gyorsan terjednek ezek. Macska aids, FIP, Felv, Leukózis. A veszettség nagyobb veszély rájuk, mint a kutyákra. Ugyanis gyakran éjszakai portyázásaink során menyéttel vagy nyesttel kerülhetünk konfliktusba akik sajnos hordozói lehetnek a veszettségnek.
  1. Ivartalaníttass!
    Nem szeretnék félévente elleni és egy halom kiscicát felnevelni, ami legyengíti az egész testemet kívül belül. Ezen nincs tovább mit magyarázni.. 
  1. Ne próbálj mindenáron falkásítani! Nem vagyok falkaállat
    A magányt szeretem. Fajtársaim idegesítenek, stresszt okoznak nekem. Nem szeretem ha  a vadászterületemre (lakás) más macska kerül. Ha lehet ne tedd ezt velem. Ha nagyon muszáj megszokom, de ne ess túlzásokba. A szoktatás hosszú és göröngyös, nem lehetetlen, de nem ígérek semmit. Nem mehetek a saját genetikám ellen, még a Te kedvedért sem. Ha türelmes vagy, előfordulhat hogy ellenkező nemű fajtársammal esetleg jól kijövök.
  1. Ne diagnosztizálj, vigyél állatorvoshoz!
    Kérlek, ha pl. csipás a szemem és tüsszögök, mellőzd a népi gyógyászatot és ne a kamillateához fordulj, hanem a telefonodból keresd ki az állatorvosod nevét! Nem egyszerű megfázás, hanem komoly fertőző betegség lehet mögötte, ami az életembe is kerülhet. Általában véve, hacsak nem állatorvos vagy, ha gubbasztok és nem eszem akár egy napig, az azt jelenti: valami nincs rendben.. vigyél el az orvosomhoz!. Még akkor is ha olyankor hisztizni szoktam.
  1. Ne vágd le a karmom!
    Szükségem van rájuk, a stabil mozgáshoz. Mindenhez. Ha a bútoraidat félted, akkor ne macskát tarts. Vagy vegyél kaparófát. A karmaimra szükségem van. És azok koptatására is. Tedd lehetővé számomra!
  1. Ne bódíts be csak egy kozmetika miatt, inkább taníts meg elviselni…
    Ha szakavatatlan kezébe kerülök (a kozmetikus nem állatorvos!) az életembe is kerülhet egy elméretezett szedatív hatású paszta vagy gyógyszer. Kérlek ne tedd! Inkább szoktass hozzá a fésűhöz, utálom, de ha türelmes vagy, lehet hogy sikerülni fog.
  1. Engedj ki, vagy adj elegendő teret és ingert!
    A macska vadászterülete nagy. Olykor 3négyzetkilóméter is lehet. Mi ehhez lépest egy lakás? Börtön. Ha mégis erre kényszerülsz, mert nincs házad, akkor tedd azt a börtönt izgalmassá, motiválóvá. Legyenek búvóhelyek, napozóhelyek, vadászó-helyek, leselkedő helyek… ez egyszerűen a teljességhez kell.. hogy macskának érezhessem magam, ne csak holmi szobadísznek.
  1. Ha mégis a kertedbe szültem meg kölykeimet, ne dobáld a szomszédságba őket!
    Ha nem ivartalaníttattál időben és véletlen mégis összejött az az alom.. kérlek szépen, hogy kölykeimet ne erőszakold rá idegenekre, ráadásul a tudtuk és engedélyük nélkül. Szeretném ha olyan helyre kerülnének, ahol szeretik és várják őket, felkészülnek a cicanevelésre. És szépen kérlek, utána IVARTALNÍTS!

 

Légy felelős gazdi! Csak akkor vállalj macskát, ha a fentieket be tudod tartani.

Osztd meg ezt az írást azokkal akiknek hasznos lehet, megmentheted vele egy macska életét!

 tanusits_blogkoveto_magatartast.jpg

Kati a Patikából

A bejegyzés trackback címe:

https://allattermeszetgyogyasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9414354633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kati a patikából

A Goldenvet holisztikus állatorvosi központ blogja, azoknak a kutyás - cicás - lovas - rágcsálós gazdiknak, akik a természetes gyógymódokat választják ...

Friss topikok

süti beállítások módosítása